Alexander Søderlund tror floating kan hjelpe mange

Som profesjonell fotballspiller i det franske topplaget Saint-Étienne tok Alexander Søderlund Cryo-behandlinger regelmessig. Han fikk også muligheten til å prøve floating i løpet av tiden har tilbrakte i Frankrike. Disse erfaringene er bra å ha med seg når han nå er med på å starte opp Bare Flyts nyeste avdeling i Trondheim.

Alexander Søderlund er opptatt av mental helse blant fotballspillere.

Alexander Søderlund er opptatt av mental helse blant fotballspillere.

Mental helse blant fotballspillere

Søderlund forteller at han syns det er viktig å rette oppmerksomheten mot mental helse blant fotballspillere i Norge. Han understreker at vi må tørre å snakke om mental helse, og at det å sette av tid til å koble helt ut har stor verdi, både fysisk og mentalt.

– Det er veldig viktig å prioritere tid til å slappe av, spesielt med tanke på hvordan verden er i dag med mye stress, press og sosiale medier. Jeg kjenner jo på det selv når jeg spiller fotball. Det er mye press og da syns jeg det gjør godt å komme seg litt bort og slappe helt av.

Med disse verdiene i bakhodet takket Søderlund ja da tre unge gründere lurte på om han kunne være interessert i å være med på å åpne Trondheims første floatingsenter.

– Jeg syns det hørtes spennende og interessant ut, og det aller viktigste er at det kan hjelpe folk. Det har jeg stor tro på.

Erfaring med Cryo fra Frankrike

Fra sin tid i det franske topplaget har han selv erfaring med behandlingene Bare Flyt tilbyr. Han forteller at Saint- Étienne, i likhet med flere andre toppklubber i Europa, har installert en Cryo-kabin i sine treningsfasiliteter og at alle på laget benyttet seg av Cryo-terapi etter kamper for å restituere raskere.

– Jeg tenkte ikke så mye over det da, men i ettertid ser jeg at det har fungert for meg. Jeg er for eksempel mye mer sliten nå enn jeg var da jeg spilte langt flere kamper.

Skulle ha prioritert å koble av

Etter regelmessig bruk har Søderlund mye erfaring med Cryo-terapi. Han har imidlertid ikke tilbrakt like mye tid i floatingtanker – ennå.

– Jeg prioriterte ikke floating da jeg bodde i Frankrike, men i ettertid skulle jeg ønske at jeg hadde gjort det. Det er først nå jeg skjønner at jeg burde ha prioritert det å koble av mentalt. Jeg har nok ikke vært flink nok til å sette av tid til å slappe av, forteller han.

Søderlund floater ikke regelmessig, men det er bare fordi det foreløpig ikke finnes muligheter for å gjøre det i Trondheim.

– Jeg gleder meg i hjel til det kommer! Jeg spiller jo minst to kamper i uka og det blir veldig mye tanker og stress rundt det. Det å komme seg vekk og tenke på ingenting betyr utrolig mye, både for restitusjon og for å koble helt ut mentalt. Det gjelder for mange andre med stressende yrker også. Det lønner seg å ta seg tid til å ta vare på seg selv og slappe helt av.

Søderlund sammen med resten av crewet hos Bare Flyt Trondheim.

Søderlund sammen med resten av crewet hos Bare Flyt Trondheim.

– Man må tørre å spørre om hjelp

Søderlund knytter også mental helse blant fotballspillere til det å koble ut og stresse ned.

– Jeg ser absolutt en forbindelse mellom mental helse og floating. Floating kan være et verktøy du kan bruke for å komme deg litt opp igjen. Det har jeg veldig stor tro. Det er selvfølgelig individuelt og du må finne noe som fungerer for deg, men jeg tror floating kan hjelpe mange. Det er viktig å tørre å prøve noe nytt og forandre på det som ikke fungerer.

Mange toppidrettsutøvere og andre som lever under et konstant press for å prestere, finner den indre roen ved hjelp av meditasjon. Søderlund har tro på at meditasjonslignende øvelser kan hjelpe mange til å senke skuldrene og finne roen.

– Jeg tror floating kan være en enklere måte å komme seg litt vekk. For mange er dette med meditasjon vanskelig. Da kan floating være et godt verktøy som hjelper mange til å slappe helt av og koble ut.

Et ambisiøst prosjekt

Søderlund forteller at han har stor tro på prosjektet til Bare Flyt:

– Jeg syns det er spennende at det er den største floating-kjeden i Norge. Her er det mennesker med ambisjoner om å fortsette å vokse og utvikle konseptet, avslutter han.