Store idrettsprestasjoner krever indre ro

Jack «the Joker» Hermansson er profesjonell MMA-utøver og konkurrerer i verdens største liga, UFC. Det koster å befinne seg i verdenstoppen og Hermansson legger ned to økter om dagen, til sammen 12 økter per uke. Med en så fysisk krevende arbeidshverdag er det viktig for Hermansson å finne tid til å restituere og koble ut. Den tiden finner han hos Bare Flyt.

Mye smerter i kroppen

– Når man trener så mye som det jeg gjør, så setter man kroppen på prøve. Jeg føler meg nesten alltid redusert og har mye vondt i hverdagen. Derfor merker jeg det ganske fort hvis jeg får noe utbytte av de ulike behandlinger jeg prøver, forteller Hermansson.

For fire–fem måneder siden prøvde han kryoterapi hos Bare Flyt for første gang. Det er en behandling han føler gir mye utbytte og som bidrar til å lindre smerter og redusere betennelser. Derfor fortsetter han å gå til Bare Flyt for å få kryobehandling mellom treningsøktene.

– Jeg har for vane å ta en kryobehandling hos Bare Flyt etter dagens første økt. Da føler jeg som regel at jeg trenger en liten energiboost, for å få tilbake energien og føle at kroppen skal være klar for neste økt, forteller han.

Kryoterapi gir energi og reduserer betennelser

I motsetning til hobbymosjonisten, som gjerne får mer energi etter en treningsøkt, opplever Hermansson og andre toppidrettsutøvere ofte det motsatte. De presser kroppen maksimalt i hver økt og merker at det er utmattende. Hermansson kjenner også på dette. Allikevel er han nødt til å presse seg gjennom enda en treningsøkt allerede senere samme dag. Da er det fint å ha et sted å gå til, for å hente energi og lindre smertene.

– Som idrettsutøver har jeg en del smerter og betennelser i kroppen. Jeg føler at disse symptomene reduseres etter en kryobehandling. I tillegg får jeg en energiboost med en gang og føler meg alltid veldig pigg og glad etter en behandling. Som regel blir jeg veldig sliten etter en treningsøkt og det tror jeg mange som driver med idrett på profesjonelt nivå kjenner seg igjen i. Kryoterapi hjelper mot den slappheten og gir mer energi, forteller Hermansson.

Jack «The Joker» Hermansson

Jack «The Joker» Hermansson

– Jeg syns floating er veldig interessant

Hermansson har også floatet hos Bare Flyt. Her har han ikke like mye erfaring, men forteller at han stadig oppdager nye sider ved floating som han er interessert i å utforske nærmere. Selv har han lyst til å bruke floating både som en form for dyp avslapning og for å meditere eller visualisere prestasjoner.

– Jeg har vel prøvd floating fem ganger eller noe sånt. Min erfaring med det er at jeg får mer ut av det etter hvert som jeg får mer innsikt i hva jeg kan bruke det til. Jeg syns floating er veldig interessant og kan tenke meg å bruke det på alle måter. Det kan være litt utfordrende og man kan bli rastløs, særlig ved lange økter, men det er veldig bra mental trening. I tillegg får du en avslappet følelse i kroppen som føles veldig bra.

Floating som mental trening

– Mange tenker nok at floating bare er avslapning, og det kan definitivt brukes til det, men jeg tror også at man kan utnytte det at man slipper alle sanseinntrykkene og virkelig kommer in the zone.

Floating kan blant annet brukes som en del av idrettsutøveres mentale trening. Hermansson forteller at mentale trenere snakker mye om visualisering, men han tror mange idrettsutøvere syns det er vanskelig å få det til hjemme hvor det er så mange forstyrrelser. I en floatingtank er det mye enklere å visualisere, fordi alle sanseinntrykk stenges ute. På den måten kan det være et godt verktøy for idrettsutøvere.

– Jeg har brukt floating til å visualisere konkurranser. Da går jeg inn med et mål om å ha en session hvor jeg skal bruke tankene aktivt. Når du floater er det enklere å få det til fordi det ikke finnes noen forstyrrelser, ikke engang gravitasjonen, forteller Hermansson.

Umiddelbar effekt etter kryoterapi

I motsetning til floating, hvor det handler om å bli komfortabel med at det ikke skjer noe som helst, setter Hermansson pris på den umiddelbare effekten kryoterapi gir.

– For meg er det aller beste med kryoterapi den direkte effekten, det at jeg føler at det skjer noe der og da. Som idrettsutøver tar det som regel mange år før du kjenner noen resultater av det du gjør, men med kryoterapi så får du resultatet med en gang.

Hermansson legger til at kryoterapi gir en helt spesiell og unik følelse av umiddelbar velvære. Hvor mange andre steder kan du egentlig oppnå det?

– Uansett hva som skjer i kroppen rent fysiologisk, så føler du deg bedre etterpå. Du føler deg freshere og gladere. Hvor mange andre ting kan du egentlig gjøre for å føle seg så bra på så kort tid? Sånt er vanskelig å få til på bestilling, men med kryo så får du faktisk det, konkluderer han.

Bare Flyt er et behagelig sted å være

Jack Hermansson fortsetter å gå regelmessig til behandlinger hos Bare Flyt og forteller at han kommer til å bruke mer tid på floating fremover fordi han opplever at det gir veldig mange positive effekter og kan brukes på mange måter. I tillegg trives Hermansson godt i Bare Flyts lokaler:

– Bare Flyt er et veldig behagelig sted å komme til hvor du kan føle deg trygg og rolig. Dessuten er det alltid veldig hyggelig personale som gir deg gode introduksjoner til alle behandlingene, avslutter Hermansson.