VANLIGE SPØRSMÅL OM FLOATING

Hva skjer når jeg kommer til bestilt
floating time?


Du vil bli tatt imot av en av våre resepsjonister som gir deg en gjennomgang og tips hvis det er første gang du floater hos oss. Etter det veileder resepsjonisten deg til floatingrommet du har booket – dette er ditt private rom for timen. Floatingrommet har dusj, og du dusjer før du rolig og avslappet kan legge deg inn i floatingtanken. Du vil uanstrengt flyte i saltvannet og kan nyte den svevende følelsen. Når floaten er over vil du høre en bjelle som et signal på at timen er over. Du vil ha tid til å dusje etter floaten – dusjsåpe, shampoo og balsam har vi her.


Kan jeg floate hvis jeg er gravid?

Ja, det kan du. Det kan være en befriende følelse å slappe av i alle musklene i kroppen som hele tiden jobber litt ekstra når man er gravid. Vi anbefaler ikke å floate helt i slutten av graviditeten, da det kan være vanskelig å finne en behagelig stilling. Heller ikke i første termin om man har hatt kompliserte svangerskap tidligere. Det er ikke noe fare forbundet med floating og graviditet, men vi liker å være på den sikre siden. Om du er i tvil kan du kontakte fastlegen din.


Trenger jeg å ta med noe?

Nei, det trenger du ikke. Vi har håndklær, såpe, sjampo, balsam, øreplugger, hårføner og sminkefjerner. Noen foretrekker å ta ut kontaktlinsene under floaten. Da kan det være fint å ha med beholder til disse.

Man floater uten badetøy for å unngå ekstra sensoriske inntrykk, slik som at strikken strammer.


Hvilken tank bør jeg velge?

Vi har tre forskjellige flytetanker på Sagene. Rom I (egget) gir en litt mer intim og futuristisk opplevelse. Rom II har større plass, og er dermed mulig å booke for to personer om man vil. I denne har man også mulighet til å skru på en stjernehimmel i taket. Rom III har en tank som er lik den i rom II, men er kun beregnet for en person.

På Majorstua har vi to flytetanker. Begge er store nok til en parfloat, men kan også brukes individuelt. Rom 3 har en firkantet tank, mens den i rom 4 er rund.

Hos Bare Flyt i Trondheim har vi to flytetanker. Begge er store nok til en parfloat, men kan også brukes individuelt.

Her kan du se bilder av flyterommene.

 

Hvor lenge varer en time?

Når du booker time hos oss får du et eget rom med flytetank og dusj reservert bare til deg. Du har rommet i 75 minutter. Ved oppmøte avtaler vi når du/dere får signal om at timen snart er over. Hvis du ønsker lenger tid i tanken er det mulighet til å booke flere timer på rad.


Er det noe jeg bør forberede?

Du bør ikke spise eller drikke kaffe like før du floater. Å være sulten er heller ikke å anbefale. Et lett måltid ca 90 minutter før og et toalettbesøk like før kan være lurt.

Du bør ikke barbere deg eller vokse deg samme dag. Har du små sår har vi vaseline du kan smøre på slik at saltet ikke irriterer huden.


Kan jeg høre musikk eller innleste notater?

Ja, du kan ta med telefon, mp3-spiller eller datamaskin som du kan koble til med vanlig hodetelefonutgang. Vi har også egne tilpassede spillelister for floating, avslapning og meditasjon.

Mange synes det er fint å høre innleste notater, for eksempel før en eksamen. Hvis du vil høre musikk anbefaler vi rolig og langsom musikk.


Er vannet rent?

Ja, absolutt. Vannet blir sirkulert, filtrert og UV-belyst tre ganger mellom hver kunde. Den høye andelen av salt i floatingtanken og små mengder hydroperoksid hindrer også bakterievekst. pH og alkilinitet måles daglig.


Saltet i vannet?

Vi bruker epsomsalt i tankene våre. Det er hele 450 kilo salt i hver tank, noe som gjør det saltere enn Dødehavet. Etter en float vil du kjenne deg veldig myk i huden, og avslappet i muskler. Epsomsaltet har mange helsefordeler som du kan lese om på sidene til Ullevålkiropraktor Klinikk og på Balanse i Hverdagen.

Vi selger også epsomsalt hos oss.

Hva skjer hvis jeg ikke klarer å slappe av?

De fleste klarer å slappe av i kroppen, det går mer eller mindre av seg selv når en ligger der. Men i begynnelsen kan det være litt uvant å slappe fullstendig av i nakken og lene hodet helt tilbake. Vi har egne puter du kan ta med deg hvis du foretrekker det.

Mange liker å floate når de har noen viktige avgjørelser foran seg, eller bare for å sortere tanker. Når man flyter og er i tilnærmet vektløs tilstand, får man mye større fokus. Mange opplever at de blir mer kreative, synes det er lettere å tenke klart og ta beslutninger.


Kan jeg gå ut av tanken underveis?

Ja, det styrer du helt selv.


Hva skjer hvis jeg sovner?

Ingenting annet at du sover veldig godt og føler deg opplagt etterpå.  Siden man ligger i vann med mye oppdrift kjenner man ikke press noe sted, og du vil derfor ikke ha behov for å snu deg for å finne en bedre stilling. Hvis dette alikevel skulle skje, våkner du umiddelbart av å få det salte vannet i ansiktet. Det er med andre ord ikke noe å bekymre seg over.


Er det en klaustrofobisk opplevelse?

I Rom II og Rom III er det høyt under taket og selve bassenget. Du bestemmer selv om du vil gå ut, og om du vil la døren til bassenget stå åpent. Du har tilgang til lysbryteren under hele floaten. Rom II og Rom III har stjernehimmel i taket, om man ønsker det.

I Rom I kan du også la lokket stå åpent, og om du lukker det har du hele tiden mulighet til å åpne igjen om du ønsker.


Har dere stjernehimmel eller annet behagelig lys?

I utgangspunktet er det helt lys- og lydtett i et floatingrom, men hos oss har du også mulighet til å skru på en stjernehimmel i taket om du ønsker det. Når du slår av lyset i rommet, er det som om man kikker opp på nattehimmelen. I alle rommene har du også mulighet til å lyse opp vannet i 9 forskjellige farger.


VANLIGE SPØRSMÅL OM INFRARØD SAUNA

Hva er en infrarød sauna?

En infrarød sauna, eller IR-sauna, er en type sauna som bruker infrarødt lys for å skape varme. Det infrarøde lyssegmentet består av bølgelengder som er lengre enn synlig lys, men kortere enn mikrobølger. Infrarød stråling er helt trygg og har evne til å trenge inn i kroppen, opp til 7-8 cm. Der blir den til varme for en svært behagelig opplevelse som byr på en rekke helsefordeler.


Hva er forskjellen fra en tradisjonell sauna?

I en tradisjonell sauna varmes luften rundt deg. En infrarød sauna bruker infrarøde lamper til å varme kroppen din direkte. Av den grunn, trenger ikke en IR-sauna å være like varm, og den krever derfor mye lavere energiforbruk. I tillegg bestemmer du selv hvor varmt du ønsker å ha det, siden du kan styre selv intensiteten i IR-lampene med en enkel bryter. Dette, samt den lavere temperaturen gjør at man tåler å sitte lengre i en infrarød sauna enn man gjør i en tradisjonell sauna. Mange opplever derfor at IR-sauna er en mye mer behagelig opplevelse enn en vanlig sauna.


Hva er fordelene ved å bruke en IR-sauna?

IR-Sauna har mange helsefordeler, blant annet kan det hjelpe å redusere stivhet og hevelser i leddene, forbedre blodsirkulasjonen, samt få deg i bedre humør og senke stressnivået. Mange benytter seg av IR-sauna som restitusjonsmetode, og for å forbedre idrettsprestasjonen. I tillegg er IR-sauna en veldig behagelig opplevelse.


Hvor lenge burde jeg sitte i IR-saunaen?

Første gang anbefaler vi at man sitter i saunaen i max 25 minutter. Rommet er booket i 25 minutter totalt, så husk å sette av tid til å dusje etterpå. Man klarer å sitte lenger i en IR sauna enn man ellers gjør i en tradisjonell sauna fordi den ikke er så varm, pluss at man styrer intensiteten selv. Om du nyter opplevelsen kan du sitte i saunaen i opptil 50 minutter neste gang, eller etterhvert.


Er det trygt å bruke IR-sauna?

Infrarød varme er helt trygg og sunn for alle levende vesener. Du kan være eksponert for infrarødt lys i timesvis uten risiko for å brenne deg. Både jorda og sola er naturlige infrarød strålekilder, men infrarød stråling inneholder ikke den skadelige UV-strålingen. Ikke alletyper stråling er farlige. Infrarød er faktisk så trygg, at den blir brukt på sykehus for å behandle babyer ved prematur fødsel, og for å varme nyfødte babyer.


Kan jeg ha med mobilen inn i IR-saunaen?

Du kan godt ha med mobilen inn i rommet, men ikke inn i selve saunaen da maskinvarenkan bli ødelagt. I tillegg anbefaler vi at du setter den på flymodus eller slår av, så du får tid for deg selv, helt uforstyrret.


Hva skal jeg gjøre i IR-saunaen? Kan jeg høre på musikk?

Du kan velge om du vil bare sitte og gjøre ingenting, meditere, lese en bok (vi har leselys i saunaen) eller høre på musikk. Om du skal nyte saunaen sammen med noen, er det en perfekt anledning til å ha en god samtale. Dersom du ønsker det kan du koble telefonen din via Bluetooth og spille musikken du ønsker. Av hensyn til kundene som floater eller får massasje, ber vi deg ikke spille den veldig høyt.


Hva trenger jeg å ha med meg? Skal jeg ha på meg badetøy?

Du får alt du trenger av oss: håndklær, såpe, sjampo, balsam og hårføner. Det er også dusj inni saunarommet. Vi anbefaler å sitte naken i saunaen. Rommet er helt privat så du nyter den alene eller sammen med den personen du velger. Dersom du ønsker å bruke klær anbefaler vi å bruke naturlige materialer så huden din får puste.


Hvorfor svetter jeg ikke i IR-saunaen?

Man kan oppleve at man ikke svetter så mye første gang man prøver IR sauna. Mange sier derimot at de svetter mer etterhvert i en IR-sauna enn i tradisjonell sauna, til tross for den lavere temperaturen.


Er det noen kontraindikasjoner for bruk av IR-sauna?

Hør gjerne med legen din dersom du er usikker. Spesielt når det gjelder graviditet, lupus, MS, hyperthyreose, binyrebarksvikt, hemofili, akutte leddskader, og innkapslede betennelser (i tenner, ledd, vev). Også ved proteser, eller andre implantater. Rådfør deg med din lege eller på apoteket angående mulige bivirkninger ved interaksjon med legemidler. Hvis du er i IR-saunaen og du opplever at du slutter brått å svette, at huden blir klebrig, eller du føler deg svak, trøtt eller kvalm, forlat saunaen umiddelbart.


VANLIGE SPØRSMÅL OM CRYO

Hva er kryoterapi?

Cryo, også kalt cryo-sauna eller kryoterapi er en helt spesiell opplevelse du sent vil glemme. Stående i en sylinderformet, futuristisk kabin blir du nedkjølt med kald luft helt ned i -130°C, i maks 3 minutter. Opplevelsen tar tankene vekk fra en rutinepreget hverdag. Etterpåvil du føle deg oppkvikket og full av energi. En Cryo-behandling passer perfekt for en drop-in time når du føler deg sliten, eller for å restituere etter en intens treningsøkt.


Hva er effekten av kryoterapi?

Cryo brukes ofte innen idrettsmedisin som restitusjonsmetode, for å redusere inflammasjon og smerter. Kroppens naturlige respons til ekstrem kulde aktiveres, slik at blodårene i Iemmene trekker seg sammen og blodet blir sendt tilbake til kjernen, der det blir ladet med oksygen, kollagen og endorfiner. Når behandlingen avslutter, utvider blodårene seg igjen og blodet vil strømme gjennom hele kroppen, proppfull av alle disse elementene. Denne prosessen akselererer vevsreparasjon og reduserer inflammasjon, samtidig som metabolismen din får en boost. Endorfinene vil gjøre deg våken og full av energi. Mange forteller også at de har fått bedre søvnkvalitet etter cryo.


Hva om jeg fryser lett?

Kulden treffer kun hudoverflaten, slik at cryo ikke fryser vev, muskler eller de indre organene. Du vil oppleve at kroppens overflate blir kald, og hjernen blir lurt til å tro at kulden er livstruende, men det er bare en følelse. De indre organene vil beholde den normale temperaturen. Kryoterapi vil øke blodsirkulasjonen, og stimulere produksjon av “brunt fett”, som forvandler mat til kroppsvarme. Dette kan føre til at du tåler kulde bedre.


Hva er forskjellen fra isbading?

Kroppsresponsen til cryo er helt annderledes enn ved et isbad. Følelsen av å gå inn i iskaldt vann er svært ubehagelig sammenliknet med cryo. Cryo er tørr kulde som kjøler ned de ytterste lagene av kroppsoverflaten. Hjernen begrenser da blodsirkulasjonen i lemmene, som er kroppens naturlige respons til ekstrem kulde. Ved isbad er kroppens første respons helt motsatt. Hjernen går i flukt eller kamp modus, slik at det pumpes mer blod til armer og ben, og kroppens kjernetemperatur synker. Blodet blir derfor ikke ladet med antiinflammatoriske proteiner (kollagen), oksygen, og endorfiner, slik det skjer med cryo.


Hvordan føles det å ta cryo?

Kryoterapi innebærer tørr kulde, noe som gjør det mye lettere å tåle, selv for de som er frysepinner. Mot slutten av behandlingen kan det hende at du opplever at det stikker litt i huden, noe som vil forsvinne når behandlingen er over. Vi anbefaler å puste dypt og rolig de tre minuttene som behandlingen varer. Det vil gjøre det mye lettere og behageligere å gjennomføre behandlingen, og vil hjelpe til at blodet forblir i kroppskjernen.


Trenger jeg å dusje, eller er det noe jeg må ha med meg?

Du får alt du trenger av oss. Dette inkluderer morgenkåpe, og spesialtøfler du bruker i kryokabinen. Du trenger ikke å dusje før eller etter behandlingen. Mange av våre kunder kommer i lunsjpausen siden behandlingen varer kun i 3 minutter, så de får den oppkvikkende effekten av cryo. Dersom du kombinerer behandlingen med enten IR-Sauna eller Floating, må du passe på at du er helt tørr. Vi anbefaler derfor å begynne først med cryo, og så avslutte med floating eller IR-sauna.